Έργα που υλοποιούνται

Έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα 66 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 132,14 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αναλυτικότερα είναι τα εξής:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

Εγκεκριμένος Π/Υ

Δικαιούχος

 
 1. Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου επί της οδού Χανίων (6η Δ.Κ)

1.232.632

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά σε οικοδομικές και μηχανολογικές επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπλαση των χώρων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Το κτίριο που στεγάζει τα Δημοτικά Ιατρεία βρίσκεται επί της οδού Χανίων 4β, στην Κυψέλη και είναι 3όροφο με υπόγειο και δώμα.

 1. Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου επί της οδού Σαρανταπόρου 4 (5η ΔΚ)

977.745

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά σε οικοδομικές και μηχανολογικές επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπλαση των χώρων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Το κτίριο που στεγάζει τα Δημοτικά Ιατρεία βρίσκεται επί της οδού Σαρανταπόρου 4, στα Πατήσια.

 1. Ανάπλαση πλατείας Αγίου Γεωργίου Κυψέλης

310.000

Δήμος Αθηναίων

 

 

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη που καλύπτει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. Η σημερινή διαμόρφωση της πλατείας χρήζει παρεμβάσεων, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της (φανοστάτης Τσίλλερ, εκκλησία Αγ. Γεωργίου) και να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και αισθητική της πλατείας που αποτελεί σημείο αναφοράς και κοινωνικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής.

 1. Ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου οδού Πάφου

530.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά την ανάπλαση του κοινοχρήστου χώρου της οδού Πάφου, στον Άγιο Νικόλαο. Ο κοινόχρηστος χώρος όπου γίνεται η παρέμβαση είναι 2.720 τ.μ. Περιβάλλεται από πενταώροφες πολυκατοικίες και έχει χαρακτηρισθεί ως παιδική χαρά με το ΠΔ 2 (ΦΕΚ 91Δ/1979). Πρόκειται για διευρυμένο κοινόχρηστο χώρο, μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων, κατά μήκος της οδού Πάφου, από την οδό Αχαρνών, έως την οδό Mιχαήλ Bόδα. Η παρέμβαση αποσκοπεί στην αύξηση της επιφάνειας της παιδικής χαράς και της λειτουργικότητάς της, στην αύξηση του πράσινου, στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και της κυκλοφορίας των πεζών.

 1. Κατασκευή Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Νεοχωρίου 5 - Κυψέλη (6η ΔΚ)

754.134

Δήμος Αθηναίων

 

 

Κτίζεται νέος βιοκλιματικός βρεφονηπιακός σταθμός σε οικόπεδο, που βρίσκεται επί της οδού Νεοχωρίου 5, στην Άνω Κυψέλη.

Ο σταθμός θα φιλοξενεί 16 νήπια (ηλικίας από 2,5-4,5 χρονών) και 13 βρέφη (ηλικίας μέχρι 2,5 χρονών). Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.

 1. Κατασκευή Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Θερμοπυλών & Λεωνιδίου (3η ΔΚ)

961.816

Δήμος Αθηναίων

 
 

“Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αγωγών του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της 6ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στους δρόμους: Καυκάσου, Χαιρώνειας, Ελικώνος, Κοκκερέλ, Πάρνηθας, Εκάτης, Πύθωνος, Ακάστου, Αρίφρονος, Γερανών, Καστελόριζου, Κλεισόβου, Πλατεία Αγ. Θωμά, Πρωτέως, Πολύμνιας, Σικίνου, Σιάλου, Κρέσνας, Κύμης, Μυτιλήνης, Κεφαλληνίας, Αγ. Ζώνης, Αιγέως, Αμφιλοχίας, Θήρας, Λευκωσίας, Νάξου Καλλιφρονά, Σεβαλιέ, Σέλευκου, Σποράδων, Τήνου, Μύρωνος, Σταυροπούλου, Ιαπετού, Μετάνειρας, Φλώρη, Οστρόβου. Η τεχνική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Προμήθεια και εγκατάσταση σε θέση λειτουργίας 20 μηχανισμών βύθισης-ανύψωσης με τηλεσκοπικό σύστημα σταθερών συμπιεστών απορριμμάτων για την προσωρινή αποθήκευση των αστικών απορριμμάτων ή ανακυκλώσιμων υλικών με τη συντήρησή τους για ένα έτος

2.642.200

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η τοποθέτηση υπόγειων συστημάτων βύθισης-ανύψωσης συμπιεστών αποτελεί σημαντική προσπάθεια, γιατί συμβάλλει στο να ομορφύνει η πόλη και να καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, καθώς αφαιρούνται οι παραδοσιακοί υπέργειοι κάδοι. Παράλληλα, το νέο σύστημα βοηθά στην αποτροπή της παράνομης αφαίρεσης ανακυκλώσιμων υλικών και δίνει την δυνατότητα καλύτερης εκμετάλλευσης του χώρου γύρω από τα σημεία τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων. Η εγκατάσταση τους θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία, όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

 1. Σεράφειο κολυμβητήριο-αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο

13.963.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Κατασκευάζεται κλειστό κολυμβητήριο και συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με χώρους κοινωνικής υποστήριξης και χώρους πρασίνου, για τις ανάγκες του ΟΠΑΝΔΑ. Το έργο υλοποιείται στη θέση του κατεστραμμένου από τον σεισμό του 1999 Σεράφειου Κολυμβητηρίου. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από 2 ενότητες:

 • Κλειστό Κολυμβητήριο με κυλικείο και ανάπλαση πράσινων χώρων

 • Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων με πρόβλεψη Χώρων Κοινωνικής Υποστήριξης

Το έργο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, καθώς θα δημιουργηθούν 5.469 τ.μ. πράσινης επιφάνειας και θα φυτευτούν 232 νέα δέντρα.

 1. 117o διθέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αθήνας, με τη μέθοδο της προκατασκευής

1.018.500

ΟΣΚ

 
 

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των υπολοίπων σχολείων του Δήμου. Το έργο βρίσκεται επί των οδών Φλογαΐτη και Κοζάκη.

 1. Προσθήκη πτέρυγας στα 88ο & 68ο Νηπιαγωγεία και 90ο & 123ο Δημοτικά Σχολεία Αθήνας – Οικοδομικές εργασίες & Η/Μ εγκαταστάσεις

2.352.000

ΟΣΚ

 
 

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των υπολοίπων σχολείων του Δήμου. Το έργο βρίσκεται επί των οδών Αναξάρχου-Βαθυκλέους-Ιλιάδος & Αμφικράτους (Ο.Τ 5001). Αφορά στην κατασκευή ενός κτιρίου και επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου που στεγάζει το 90ο & 123ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

 1. Δημιουργία και προμήθεια εξοπλισμού για την ανάδειξη των χωρών του παλαιού εργοστάσιου φωταέριου στην Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

142.000

Τεχνόπολις

 
 

Βασική επιδίωξη της παρέμβασης είναι η ανάδειξη του μουσειακού χαρακτήρα του Εργοστασίου Φωταερίου στο Γκάζι, στον χώρο που σήμερα στεγάζει τον πολυχώρο πολιτισμού Τεχνόπολις. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένας μουσειακός περίπατος 15 περίπου στάσεων, που θα αναδεικνύουν την αρχική χρήση του συγκροτήματος ως Εργοστασίου Αεριόφωτος, ενώ δημιουργείται χώρος μόνιμης έκθεσης για την ιστορία του εργοστασίου.

 1. Ανακατασκευή Διατηρητέου Σχολικού κτιρίου προς Επανάχρηση - πρώην 2ο Λύκειο Αθηνών Αχαρνών 80-82 & Χεϋδεν 35

3.500.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή του σχολικού συγκροτήματος, όπου στεγαζόταν το 2ο Λύκειο Αθηνών, το οποίο αποτελείται από δύο διατηρητέα όμορα κτίρια, το ένα με είσοδο από την οδό Χέϋδεν 35 και το άλλο με είσοδο από την οδό Αχαρνών 80-82 στην 6η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Με τις προβλεπόμενες επεμβάσεις, τα κτίρια θα ενοποιηθούν εσωτερικά και στις τρεις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο, όροφος), προκειμένου να λειτουργήσουν, ως ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κλπ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα

993.280

ΣΕΒ

 

 

Βασικός στόχος της πράξης είναι η δημιουργία οργανωμένου περιβάλλοντος ευνοϊκού για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των νέων και/ή υπό σύσταση επιχειρήσεων στο Δήμο Αθηναίων. Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η δημιουργία δομής στήριξης νέων επιχειρήσεων και ομάδα – στόχο αποτελούν τα επιχειρηματικά σχήματα που σχεδιάζουν την ίδρυση μιας επιχείρησης με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, καινοτομίας και/ή αξιοποίησης υψηλής τεχνολογίας και στοχεύουν στην ωρίμανση της επιχειρηματικής τους ιδέας, καθώς και νέες επιχειρήσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα πρώτα βήματα (early stage) και αναζητούν στήριξη, καθοδήγηση και δικτύωση με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους. Αναμένεται να φιλοξενηθούν στη δομή στήριξης και να υποστηριχθούν περίπου 60 επιχειρηματικά σχήματα σε χρονική διάρκεια 2 ετών.

Περιγραφή παρεχόμενων υπηρεσιών δομής στήριξης:

 1. Φιλοξενία των επιχειρηματικών σχημάτων στη δομή στήριξης
 2. Παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) και συμβουλευτικής υποστήριξης στα επιχειρηματικά σχήματα
 3. Πλάνο επικοινωνίας και προώθησης των προϊόντων/υπηρεσιών των επιχειρηματικών σχημάτων
 4. Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης
 5. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας
 6. Οργάνωση, διοίκηση, συντονισμός και αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχημάτων

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών

 1. Δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης πολιτών και δικτύωσης με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (ΣΥΝ Αθηνά)

47.478

ΕΑΤΑ

 
 

Η δημιουργία της πλατφόρμας αφορά την παροχή υπηρεσιών για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και ανάπτυξη πρωτοβουλιών «Ομάδων πολιτών», καθώς και την υποστήριξη της οργάνωσης των δράσεων και της συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς, για τη φυσική και τη διαδικτυακή τους συνέργεια. Ως «Ομάδες Πολιτών» νοούνται οι ομάδες κατοίκων, που σχετίζονται μεταξύ τους, για την εξεύρεση λύσεων και δράσεων για το καλό της γειτονιάς τους ή της πόλης. Μπορεί να είναι ΜΚΟ, ΑΜΚΕ ή και άτυπες ομάδες, ακόμη και μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ήδη λειτουργεί πειραματικά (beta version), με στόχο την τελική μορφοποίησή της.

 1. Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNOVATHENS

2.345.045

Τεχνόπολις

 

 

Ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNOVATHENS θα αξιοποιήσει και θα μετασχηματίσει υφιστάμενες υποδομές χώρων σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Μέσω του κόμβου θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτομικό και εξωστρεφή προσανατολισμό, προσφέροντας γνώσεις και υπηρεσίες στους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θα έχει η ζωντανή, καθημερινή παρουσία των έμπειρων επιχειρηματιών, των επιστημόνων και των ερευνητών, της Ελλάδας και της διασποράς, μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης, workshops και συνεργατικών εγχειρημάτων.

Οι ωφελούμενοι του έργου INNOVATHENS είναι οι εξής:

 • Ομάδες νέων, μαθητών και φοιτητών που έχουν δημιουργικές ιδέες
 • Μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, μισθωτοί, κ.ο.κ που θέλουν να επιχειρήσουν
 • Υπό σύσταση επιχειρήσεις
 • Υποψήφιοι επιχειρηματίες

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Τεχνόπολις.

 1. Διερεύνηση ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας (ΣΟΑΠ)

240.465

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η πράξη αφορά τη διερεύνηση ολοκληρωμένης παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας, και περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το σκέλος Α εστιάζει στη διερεύνηση κοινωνικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και τη διαμόρφωση στρατηγικής αστικής παρέμβασης στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ευρύτερη κεντρική ζώνη του. Ταυτόχρονα, το σκέλος αυτό θα λειτουργήσει και ως πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) με βάση το περιεχόμενο που προδιαγράφεται στην απόφ. 18150/2012 του ΥΠΕΚΑ, ούτως ώστε να εντοπιστούν θέματα που επιβάλλουν αναπροσαρμογές ή περαιτέρω εξειδικεύσεις. Το σκέλος Β συνίσταται σε πρόταση μοντέλου για τη σύσταση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών JESSICA, καθώς και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία του ΤΑΑ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα-Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

875.000

ΓΠΑ

 

 

Η προτεινόμενη πράξη αποσκοπεί στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας στο Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, την περιοχή στην οποία εδρεύει δηλαδή το Δήμο Αθηναίων και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Η πράξη περιλαμβάνει τα στάδια της αξιολόγησης της υφιστάμενης ερευνητικής δραστηριότητας και διερεύνηση της δυνατότητας εμπορικής της αξιοποίησης. Ακολουθεί στοχευμένη συμβουλευτική και τεχνική στήριξη στις ώριμες ιδέες με την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών παραχώρησης δικαιωμάτων σε υπάρχουσες επιχειρήσεις ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Η δημιουργία δικτύου χρηματοδότησης των επιχειρηματικών εγχειρημάτων αποτελεί ξεχωριστή δράση με στόχο να συμπεριλάβει ενδιαφερόμενους από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο. Η εκπαίδευση για τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου συνδυάζεται με την προαγωγή της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία για στοχευμένη έρευνα για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 1. Διοργάνωση Ετήσιου Travel Trade Workshop & Συνεδρίου 2014

120.000

ΕΑΤΑ

 
 

ΤΟ Athens Convention and Visitors Bureau της ΕΑΤΑ προχώρησε σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης (European Tour Operators Association- ETOA) για τη έναρξη διοργάνωσης σειράς ετήσιων workshops αυστηρά επαγγελματικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «Travel Trade Athens». To πρόγραμμα αποσκοπεί στην παρουσίαση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Μητροπολιτικής Αθήνας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ

 1. Συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δήμο Αθηναίων σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ)

1.700.000

ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ

 

 

Η πρωτοβουλία αφορά στη διαμόρφωση ενός πολύ-λειτουργικού μηχανισμού ενίσχυσης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν την έδρα τους στο Δήμο, και υλοποιείται από την Ένωση Φορέων ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (συντονιστής-δικαιούχος) και ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ (συμπράττων-συνεργαζόμενος φορέας). Η πρωτοβουλία στοχεύει στην αποτελεσματική υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων στο Δήμο της Αθήνας μέσω της παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και συνεργασιών (clusters, επιχειρηματικές διαδρομές).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 1. Επιχειρηματική Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ

953.000

ΟΠΑ

 

 

Η πράξη στοχεύει στην υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων ερευνητών και, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων εταιρειών μέσα από την αξιοποίηση του ποικίλου και πολυάριθμου ερευνητικού υλικού και των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επιτύχει αναπτύξει. Η πράξη θα ενισχύσει τη δραστηριοποίηση των νέων στην πόλη της Αθήνας γύρω από καινοτόμες ιδέες με την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ο.Π.Α. (ερευνητικές ομάδες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές κλπ.), αλλά και ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών που έχουν αναδειχθεί μέσα από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που ηγείται το Ο.Π.Α. (π.χ. πανελλήνιος διαγωνισμός Ennovation).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 1. Δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας

1.000.000

ΞΕΕ

 
 

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, δίνει την ευκαιρία στην πόλη των Αθηνών να βρεθεί στην τουριστική πρωτοπορία της ψηφιακής εποχής δημιουργώντας ένα χώρο διαρκούς διάδρασης και διαβούλευσης του πολίτη και του επισκέπτη με τα στοιχεία τουρισμού της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται και προβάλλεται ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης, η τουριστική προβολή της περιοχής και η ορθή διαχείριση των εγκαταστάσεων και των πόρων που διατίθενται. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για τον ορθολογικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ολοκληρωμένη γνώση και αξιοποίηση των τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος της Αθήνας, ενώ θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες της περιοχής σε τουριστικά θέματα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 1. Προμήθεια και εγκατάσταση σε θέση λειτουργίας 50 μηχανισμών βύθισης - ανύψωσης με τηλεσκοπικό σύστημα 4 κάδων τροχήλατων χωρητικότητας 660-1100 lt

1.937.250

Δήμος Αθηναίων

 
 

Θα δημιουργηθεί σύστημα "νησίδων" για διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Το σύστημα θα υλοποιηθεί με την προμήθεια (50) πενήντα μηχανισμών ηλεκτροϋδραυλικής λειτουργίας βύθισης και ανύψωσης με τηλεσκοπικό σύστημα, χωρητικότητας τεσσάρων (4) τροχήλατων κάδων για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στο υπέδαφος. Στην θέση βύθισης των κάδων, είναι ορατοί μόνο οι πύργοι εισόδου των απορριμμάτων. Η εγκατάσταση τους θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

 1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών του Δήμου Αθηναίων (ICT)

3.936.000

ΕΑΤΑ

 
 

Το έργο αφορά στη λειτουργία δομών φιλοξενίας, στήριξης και ανάπτυξης επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων, με στόχο ο Δήμος Αθηναίων να αποτελέσει πόλο οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας με ευρύτερα οφέλη για την περιοχή αλλά και την περιφέρεια Αττικής γενικότερα.

 1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (BSC)

4.193.107

ΕΑΤΑ

 
 

Πολλές περιοχές του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, υποβαθμίζονται, επιχειρήσεις κλείνουν, συρρικνώνονται ή και μεταφέρονται. Σκοπός της παρούσας πράξης είναι να συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της πορείας, στην τόνωση των περιοχών του Δήμου που έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω

 • της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές του Δήμου
 • της υποστήριξης δυνητικών επενδύσεων στον Δήμο
 • της υποστήριξης στην κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου
 1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα δημιουργικού σχεδιασμού του δήμου Αθηναίων (Creative Intustries)

5.575.000

ΕΑΤΑ

 
 

Κύριος στόχος είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα του creative design και η αναβάθμιση του ρόλου της πόλης με τη δημιουργία ενός φιλικού στην επιχειρηματικότητα οικοσυστήματος στο Δήμο των Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό η δομή στήριξης θα προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

 1. 1. Επιλογή νέων υποψήφιων επιχειρηματιών, βάσει αξιολόγησης από εξειδικευμένη επιτροπή.
 2. 2.Παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, με τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για την υποστήριξη των υποψηφίων επιχειρηματιών με στόχο οι νέοι επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε δύο στάδια (3ων και 9 μηνών αντίστοιχα)
 3. Παροχή υπηρεσιών mentoring 4.Παροχή υπηρεσιών coaching 5.Αξιολόγηση των επιχειρηματικών ομάδων/επιχειρήσεων κατά τη μετάβαση από το πρώτο στάδιο στο δεύτερο, περιοδικά κατά διάρκεια φιλοξενίας και μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας.

Στη δομή γίνονται δεκτές επιχειρηματικές ομάδες που είτε δεν έχουν συστήσει επιχείρηση είτε έχουν προχωρήσει σε σύσταση επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη δομή.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ

 1. Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του δήμου της Αθήνας

1.860.053

ΕΑΤΑ

 
 

Το αντικείμενο της πράξης στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων σχετικά με:

 • Την ανάπτυξη ταυτότητας προορισμού (destination brand identity).
 • Την διείσδυση σε νέες αγορές μέσα από επιχειρηματικά κανάλια (Tour Operators, Travel Agents).
 • Την υλοποίηση δημοσιογραφικών ταξιδιών και ταξιδιών εξοικείωσης.
 • Την δημιουργία τράπεζας τουριστικών δεδομένων και διενέργεια σειράς ερευνών.
 • Τον σχεδιασμός και εκτέλεση on line marketing campaigns.
 • Την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού
 • Διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων σε επαγγελματίες του τουρισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ

 1. Αποκατάσταση πρώην κτιρίων ΚΑΠΑΨ

873.061

Δήμος Αθηναίων

 
 

Αξιοποίηση και αποκατάσταση του συγκροτήματος των κτιρίων του ΚΑΠΑΨ, επί των οδών Χατζηκωνσταντή, Λάμψα, Τριφυλίας και Λάκωνος, σε χώρους αναψυχής, διατήρησης και έκθεσης υφιστάμενων μηχανημάτων, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα διώροφο κτίριο και επτά εφαπτόμενα ισόγεια κτίρια.

 1. Δημιουργία κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας

792.248

Δήμος Αθηναίων

 
 

Στόχος της δράσης είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκομένων σε κατάσταση φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων. Ειδικότερα, στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με έμφαση σε άνεργους νέους έως 30 ετών, άνεργες γυναίκες και μακροχρόνια άνεργοι/ες (άνεργοι με ανεργία άνω των 12 μηνών), μέσω της πρόσληψης τους για τη δημιουργία νέων ή/και τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών. Τα σχέδια δράσης περιλαμβάνουν τις 4 ακόλουθες δομές : Α. Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Β. Ξενώνας προσωρινής / μεταβατικής φιλοξενίας, Γ. Ξενώνας προσωρινής / μεταβατικής φιλοξενίας, Δ. Γραφεία Διαμεσολάβησης και καταγραφής αστέγωνΤο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Υλοποίσηση αισθητικών παρεμβάσεων και δημιουργία υποβάθρων για δράσεις πολιτισμού

141.942

ΕΑΤΑ

 
 

Βασικός στόχος της Πράξης είναι η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας μέσω της δημιουργίας υποβάθρων για ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις πολιτισμού. Η αναβάθμιση των υποδομών για πολιτιστικές δράσεις της Αθήνας σε συνδυασμό και με αισθητικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών της πόλης και θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές συνίστανται ενδεικτικά: σε καλύψεις όψεων, προσόψεων, βιτρινών και γενικά επιφανειών κλειστών καταστημάτων, εγκαταλειμμένων ή ημιτελών κτηρίων , με καλλιτεχνικές δημιουργίες με χρώμα ή κάλυψη με ζωγραφισμένα πανό ή άλλες τεχνικές κάλυψης, σε κατασκευή εγκαταστάσεων φωτισμού, σε δημιουργία εργαστηρίων για κήπους και χώρους πρασίνου (pop-up gardens). Το υπόβαθρο για τις πολιτιστικές δράσεις θα δημιουργηθεί: με το άνοιγμα και την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων, στοών και λοιπών αναξιοποίητων χώρων για εκθεσιακές και άλλες δράσεις δημιουργικών ομάδων και με εγκατάσταση των απαραιτήτων υποδομών για Εκθέσεις, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Φεστιβάλ ταινιών, δράσεων παιχνιδιού κ.α.

 1. 3Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 1ης & 7ης ΔΚ

702.571

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αγωγών του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της 1ης και 7ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ενδεικτικά στους δρόμους Τηλεμάχου, Ιπποκράτους, Ισαύρων, Αγ. Κωνσταντίνου, Σωκράτους, Σόλωνος, Κωλέτη, Μπόταση, Πατούσα, Αλκαμένους, Φιλαδελφείας, Πηνελόπης, Σέλλευ, Ξιφίου, Μομφεράτου, Καλλίστης, Δρόση, Ραγκαβή, Λομβαρδού, Γ. Βλάχου, Δάφνης, Αιμ. Βεάκη, Πασαγιάννη, Κόνιαρη, Γεροστάθη, Γερουλάνου, Γεννηματά, Αγαθίου. Η τεχνική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ και η οριστική μελέτη έχει συνταχθεί και εγκριθεί από το τμήμα μελετών της Δ/νσης Οδοποιίας και Αποχέτευσης του Δ.Α.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 6ης ΔK

1.418.173

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αγωγών του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της 6ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στους δρόμους: Καυκάσου, Χαιρώνειας, Ελικώνος, Κοκκερέλ, Πάρνηθας, Εκάτης, Πύθωνος, Ακάστου, Αρίφρονος, Γερανών, Καστελόριζου, Κλεισόβου, Πλατεία Αγ. Θωμά, Πρωτέως, Πολύμνιας, Σικίνου, Σιάλου, Κρέσνας, Κύμης, Μυτιλήνης, Κεφαλληνίας, Αγ. Ζώνης, Αιγέως, Αμφιλοχίας, Θήρας, Λευκωσίας, Νάξου Καλλιφρονά, Σεβαλιέ, Σέλευκου, Σποράδων, Τήνου, Μύρωνος, Σταυροπούλου, Ιαπετού, Μετάνειρας, Φλώρη, Οστρόβου. Η τεχνική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 2ης & 3ης ΔΚ

793.252

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αγωγών του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της 2ς και 3ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ενδεικτικά στις οδούς Αθανασίας, Αγραίων, Βρυαξίδος, Νικομάχου, Ευδόξου, Ιβύκου, Μαγγίνα, Αναγνώστου, Ηούς, Χλωρίδου, Δημοφώντος, Σωφρονίου, Γαργητίων, Αχνιάδων, Ορφέως, Βουτσαρά, Κοζάνης, Κορυτσάς, Ναούσης, Σερβίων, Παραμυθίας, Βασσάνη, Ευρυνόμης, Φαίνου, Φερεκράτους, Ν. Βούλγαρη, Ξενόφιλου, Χρυσανθοπούλου, Στησικλέους, Τιμόδημου, Κριτολάου, Καλλισθένους. Η τεχνική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ και η οριστική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί και εγκριθεί από το τμήμα μελετών της διεύθυνσης οδοποιίας και αποχέτευσης του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης & 5ης ΔΚ

902.442

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αγωγών του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της 4ης και 5ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και ενδεικτικά στους δρόμους Σήφακα, Βλαστού, πάροδος Αναβρυτής, Νιρβάνα, Ελικώνος, Καραβία, Μήδειας, Ελλησπόντου, Λιοσίων, Μοράβα, Δαμβέργη, Μανιτάκη, Σημαντήρα, Παπαναστασίου, Ζυμπρακάκη, Ν. Βότση, Χαιρέτη, Βουθρωτού, Τιμαίου, Πλάτωνος, Άστρους, Πυρσού, Καρπενησίου, Αυλώνος, Κωνσταντινουπόλεως, Λένορμαν, Θεμισκύρας, Αίμωνος, Βλαχορραφτίου, Μοναστηρίου, Λεβιδίου, Αγ. Σοφίας, Αιγιαλείας, Χειμάρρας, Σεπολίων, Λεχόβου, Β. Ηπείρου, Ρόδου, Λεγκράν. Η τεχνική μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτηρίου στην οδό Θεοτοκοπούλου 34 για τη λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου

723.800

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η παρούσα πρόταση αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, επί της Θεοτοκοπούλου 34 από το Δήμο Αθηναίων ούτως ώστε να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής των κατοίκων της περιοχής. Η κτηριακή αποκατάσταση θα γίνει σύμφωνα με τους όρους, που θέτει η απόφαση κήρυξής του, ως διατηρητέου. Το κτήριο θα επισκευασθεί, χωρίς να μεταβληθεί η διαρρύθμισή του, αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν ζητήματα προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων

3.382.500

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, για τη λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης έχει σχεδιασθεί, ώστε να μπορεί να δέχεται ημερησίως 200 τόνους απορριμμάτων και σε έκτακτες ανάγκες (απεργιακές κινητοποιήσεις, κλείσιμο χωματερής) να μπορεί να δεχθεί 150 τόνων απορριμμάτων, επιπλέον, σε ημερήσια βάση. Μέχρι σήμερα, τα οχήματα που διαθέτει η Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού εκτελούν, κατά μέσο όρο ημερησίως εκατό (100) δρομολόγια, για την απόρριψη των συλλεχθέντων απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια. Με τη λειτουργία του κινητού Σ.Μ.Α., υπολογίζεται ότι αυτομάτως τα δρομολόγια προς τον χώρο απόρριψης στα Άνω Λιόσια μειώνονται σε σαράντα (40) ημερησίως, με ταυτόχρονη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμου κατά 60% και μείωση των αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Δημιουργία μηχανισμού στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων

887.790

ΕΑΤΑ

 
 

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι ένα μοντέλο επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης με τους σκοπούς και τις αξίες μιας οργάνωσης κοινωνικού σκοπού. Στόχος μιας Κοινωνικής Επιχείρησης είναι, λειτουργώντας προσοδοφόρα και ανεξάρτητα, να παρέχει ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το μοντέλο είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και μπορεί να προτείνει δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ

 1. Εργασίες επισκευής και διαρρύθμισης στο 4ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών του συγκροτήματος Γκράβας

1.210.000

ΟΣΚ

 
 

Το έργο βρίσκεται επί της οδού Ταυγέτου 60. Αφορά την επισκευή υπάρχοντος κτιρίου και μετατροπής του σε σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κτίριο αποτελείται από ένα ενιαίο κτίριο με εσωτερική αυλή και περιλαμβάνει 2.
Περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 1 ειδική αίθουσα ψυχολόγου, ιατρείο, 1 ειδική αίθουσα κοινωνικής λειτουργού, 1 ειδική αίθουσα λογοθεραπείας, 1 βιβλιοθήκη λογοθεραπείας, 1 βιβλιοθήκη, 1 εργαστήριο εργοθεραπείας, σωματογνωσίας και αισθητηριακής αγωγής, 1 εργαστήριο χειροτεχνίας, 1 φυσιοθεραπευτήριο, χώρους υγιεινής , γυμναστήριο, χώρους ανάπαυσης και βοηθητικούς χώρους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΟΣΚ

 

 1. Αθηναϊκή Ψηφιακή Πολιτεία Τέχνης Και Γραμμάτων (Ψηφιακή Πινακοθήκη / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη)

1.345.960

ΟΠΑΝΔΑ

 
 

Η παρούσα πράξη αφορά στην ανάπτυξη, παραμετροποίηση, εγκατάσταση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος τεκμηρίωσης και διαχείρισης, των ψηφιακών συλλογών του φορέα, τόσο της πινακοθήκης, όσο και της βιβλιοθήκης. Βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής θα είναι η αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού που θα επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση και πρόσβαση στο κατάλληλα διαμορφωμένο ψηφιακό υλικό ως «ψηφιακή πινακοθήκη», και «ψηφιακή βιβλιοθήκη». Η προτεινόμενη εφαρμογή θα εξασφαλίζει μία ολοκληρωμένη λύση για την επεξεργασία, τεκμηρίωση και διαχείριση του ψηφιακού περιεχομένου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΟΠΑΝΔΑ

 1. Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων Δήμου Αθηναίων

4.301.618

ΔΑΕΜ

 
 

Το Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων θα αναβαθμίσει την ποιότητας της ζωής του πολίτη καθώς θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του μέσω των εξής υπηρεσιών:

 

 • Συγκέντρωση της πληροφορίας για τα εκκρεμή αιτήματα ή / και καταγγελίες των δημοτών και άμεση διάχυσή της στους αρμόδιους φορείς και δημοτικούς υπαλλήλους που καλούνται να ενεργήσουν
 • Κεντρική παρακολούθηση και ανάπτυξη δυνατότητας διοικητικής επέμβασης
 • Καλύτερο συντονισμό μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του Δήμου
 • Απόδοση συνολικής, σε πραγματικό χρόνο, εικόνας για την κατάσταση της Πόλης

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΔΑΕΜ

 1. Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

2.000.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Αφορά την υλοποίηση αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αποβλέπει στη διατήρηση της τυπολογίας και του χαρακτήρα του κτηρίου μέσω της ανάδειξης των βασικών χαρακτηριστικών του, ενώ ταυτόχρονα αποσκοπεί να το καταστήσει πόλο έλξης της τοπικής κοινωνίας. Τα πολιτιστικά δρώμενα, η διέξοδος της ερασιτεχνικής δημιουργίας, οι παραδοσιακές εμπορικές συναλλαγές, η φιλοξενία των ΚΕΠ και ΣΕΔ στην υπηρεσία των κατοίκων, θα προσφέρουν στην 6η Δ.Κ. και ειδικότερα στους κατοίκους της γειτονιάς της Κυψέλης ένα δημόσιο χώρο που επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναχαίτιση του φαινομένου υποβάθμισης της περιοχής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση καινοτόμου συστήματος τηλεδιαχείρισης και φωτιστικών σωμάτων τύπου LED

7.102.233

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η υλοποίηση του έργου αφορά στην αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Led και την ταυτόχρονη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών τηλεδιαχείρισης. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αποφέρει σημαντική εξοικονόμιση λόγω μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων με επιβλαβή για τον άνθρωπο στοιχεία, ελαχιστοποίηση της φωτορύπανσης, αισθητική αναβάθμισης της εικόνας της πόλης και δημιουργία υψηλότερου αισθήματος ασφάλειας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας (δ.τ. COINs)

920.805

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

 
 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, το Επιμελητήριο επιχειρεί, μετά από διαγνωστικές διεργασίες και επιλογή, να ενισχύσει συμβουλευτικά 250 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο της Αθήνας να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους καινοτομώντας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους και την ενίσχυση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων. Παράλληλα, δημιουργούνται και υποστηρίζονται δύο συνεργατικά δίκτυα με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συμμετεχόντων εταιρειών αλλά και την ενίσχυση της δημιουργίας συνεργειών σε ευρύτερη κλίμακα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

 1. Προμήθεια-Εξοπλισμού για τη συντήρηση αναβάθμιση 10 παιδικών Χαρών του Δήμου Αθηναίων

1.107.485

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά την ανακαίνιση 10 παιδικών χαρών του Δήμου Αθήνας με εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και κατάλληλων επιφανειών πτώσης ώστε να αποτελέσουν πρότυπους χώρους παιχνιδιού σύμφωνους με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης Επιδημιολογικών κινδύνων με έμφαση στους διαβιβαστές επιδημιολογικών νόσων

990.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Για πρώτη φορά σε αστικό περιβάλλον θα υπάρξει ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου υποστηρικτικού συστήματος, λήψης αποφάσεων, καθορισμού ορθολογικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, καθώς και διαρκής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των δημοτών. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από τα έντομα διαβιβαστές (κυρίως κουνουπιών) και από λοιμώδη νοσήματα, ενώ θα προσφέρει στον Δήμο τη δυνατότητα:

 

 • Συλλογής και αποτύπωσης (χαρτογράφησης) επιδημιολογικών – εντομολογικών δεδομένων σε επίπεδο όλου του Δήμου με την απόκτηση κατάλληλης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού.
 • Πληροφόρησης– Συντονισμού εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων
 • Έγκαιρης εκτίμησης και διαχείρισης του επιδημιολογικού κινδύνου.
 • Επικοινωνίας και ενημέρωσης των Δημοτών
 • Διασφάλισης μέγιστης αποτελεσματικότητας των έργων καταπολέμησης
 • Ορθολογικής οργάνωσης, επιτήρησης και υλοποίησης έργων καταπολέμησης.
 • Διασφάλισης του τουριστικού προφίλ του Δήμου
 • Της κατά το δυνατόν διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας

 

 1. Προμήθεια Εξοπλισμού για τη δημιουργία σχολικών κηπαρίων σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων

235.414

Δήμος Αθηναίων

 
 
 • Αφορά 120 Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών και τη γνωριμία τους με την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 

 1. Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νέων Επιχειρήσεων στο Δήμο Αθηναίων

2.047.250

ΕΒΕΑ

 

 

Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας στο Δήμο της Αθήνας όπου θα φιλοξενηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα έως 18μηνών. Οι επιχειρηματικές ομάδες επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες και τους παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων δημιουργίας νέας επιχείρησης. Παράλληλα, υποστηρίζεται η βελτίωση των δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας των συμμετεχόντων καθώς και η δικτύωση τους με στόχο την εξασφάλιση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το ΕΒΕΑ

 1. Ανάπλαση πλατείας Βαρνάβα(2η Δ.Κ)

560.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση συνολικής έκτασης 3.500 m2, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εμπεδοκλέους Παρμενίδου, Στίλπωνος, Πύρρωνος, Μελισσού, Κρήσιλας και Πρόκλου. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ανάπλασης είναι η πλατεία Βαρνάβα, σημαντικός πόλος έλξης των κατοίκων της περιοχής. Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας. Βασικές παράμετροι του σχεδιασμού είναι:

 1. Η βελτίωση τόσο του μικροκλίματος της περιοχής όσο και της αίσθησης θερμικής άνεσης με:
  • Αύξηση των πράσινου, επί του εδάφους, αλλά και σε επιπλέον οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες.
  • Ενίσχυση της σκίασης τόσο με φύτευση νέων δένδρων, όσο και με πέργκολες στις περιοχές ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
  • Επιλογή κατάλληλων υλικών στα δάπεδα (πατημένο χώμα, κυβόλιθοι, ανοιχτόχρωμες τσιμεντόπλακες), προκειμένου να μειώνονται οι αστικές θερμοκρασίες την θερινή περίοδο.
 2. Η ενίσχυση της ελκυστικότητας και προσβασιμότητας της πλατείας με:
  • Διαπλάτυνση τόσο της πλατείας όσο και των περιμετρικών πεζοδρομίων
  • Διαμόρφωση ραμπών για ΑμεΑ και οδηγούς τυφλών, τόσο στην πλατεία όσο και στα γύρω πεζοδρόμια.
  • Οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης
  • Εξοπλισμός της πλατείας και των γύρω πεζοδρομίων με τα αναγκαία στοιχεία, παγκάκια, εμπόδια στάθμευσης, κάδους απορριμμάτων.
  • Ενίσχυση του φωτισμού με φωτιστικά LED, ενσωματωμένα στις πέργκολες, διπλά φωτιστικά σώματα ύψους 6m και 4 m περιμετρικά και μονά 4 m στον πυρήνα της πλατείας.
 3. Καθορισμός – οριοθέτηση χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Αποκατάσταση Υπαίθριων Γλυπτών Τέχνης του Κέντρου των Αθηνών

842.436

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο αφορά την αποκατάσταση – συντήρηση, ανάδειξη και προστασία 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα γλυπτά , στήλες, ελεύθερες συνθέσεις), τα οποία έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία, αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της πόλης των Αθηνών και συνθέτουν ένα υπαίθριο μουσείο της Νεώτερης Γλυπτικής Τέχνης. Η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται σε κεντρικές πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της πόλης των Αθηνών, με μεγάλη επισκεψιμότητα και καθημερινή κίνηση πολιτών. Οι άμεσα ωφελούμενοι της προτεινόμενης πράξης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Αθηνών, διότι η αποκατάσταση και η ανάδειξη των γλυπτών, συντριβανιών και φανοστατών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και ιδιαίτερα των πλατειών, χώρους ιδιαίτερα σημαντικούς για τη συνάθροιση και ψυχαγωγία του κοινού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε χώρο του ΕΣΔΝΑ στην περιοχή του Ελαιώνα για την εξυπηρέτηση των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω

13.980.602

Δήμος Αθηναίων

 
 

Ο ΣΜΑ στην περιοχή του Ελαιώνα αποτελεί τμήμα των βασικών έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση των αυτών. Η αναγκαιότητα υλοποίησης του εν λόγω έργου έχει επισημανθεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες ενώ η υλοποίηση του προβλεπόταν ήδη στον αρχικό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ (1988-1996). Το συγκεκριμένο έργο παρέχει σημαντικά τεχνικοοικονομικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα συμβάλλοντας στη βελτίωση των όρων κοινωνικής αποδοχής της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων. Οι διαδικασίες αξιολόγησης του έργου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η υπογραφή της Απόφασης Ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Αποπεράτωση και Εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών

7.931.250

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

 
 

Με την πράξη θα υλοποιηθεί η αποπεράτωση τμημάτων του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών με στόχο την ανάπτυξη ευρέος φάσματος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ευρύτερα αναπτυξιακών χρήσεων, που περιλαμβάνει:

 • Την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων (είσοδος από την οδό Ρηγίλλης) ως αμφιθεάτρου λόγου, θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου και συνεδρίων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (καμαρίνια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.)
 • Την αποπεράτωση υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικής με ηλεκτρονικό ήχο, προβολές και χορό, ενώ θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους.
 • Την αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και τη διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων
 • Τη μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης
 • Τη διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Ωδείον Αθηνών

 1. Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Αμερικής 8

2.679.233

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η αποκατάσταση για την μετατροπή του υφιστάμενου «διατηρητέου» κτιρίου επί της οδού Αμερικής 8, σε Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας βασίζεται στις παρακάτω επεμβάσεις:

 • στη δημιουργία νέας διαρρύθμισης, ώστε να διατηρείται η συμμετρική διάταξη και η οργανωμένη εκμετάλλευση των χώρων, λειτουργικές προς τους χρήστες.
 • στη ενίσχυση της στατικής επάρκειας της φέρουσας κατασκευής του.
 • στη βελτίωση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου κτηρίου με επιπλέον ανελκυστήρες , ώστε να καταστεί προσπελάσιμο κι εύχρηστο γι' άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΚ).
 • στη δημιουργία νέων Η/Μ εγκαταστάσεων που σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών (φωτιά, σεισμός, διακοπή ρεύματος κλπ), θα λειτουργούν απρόσκοπτα για προκαθορισμένο χρόνο.
 • στη διατήρηση της μορφολογίας και των βασικών χαρακτηριστικών στοιχείων των χώρων του, όπως της κύριας όψης, του κεντρικού κλιμακοστάσιου, της κεντρικής εισόδου και της «μνημειακής» αίθουσας του β' ορόφου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

 1. Δημιουργία Δομής Στήριξης Νέων Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ - Athens Center for Entrepreneurship (ACE)

1.706.500

ΟΠΑ-ΕΛΚΕ

 
 

Αντικείμενο της παρούσας πρότασης αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία δομής στήριξης νέων επιχειρήσεων στο ΟΠΑ (Athens Center for Entrepreneurship - ACE).

Το ACE θα παρέχει υποστήριξη σε νέες επιχειρήσεις δίνοντας έμφαση σε καινοτομία, νέες τεχνολογίες και ηλεκτρονικό επιχειρείν, κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια κλπ. Θα υποστηριχθούν σταδιακά τουλάχιστον 50 νέες επιχειρήσεις, η επιλογή των οποίων θα γίνει με βάση επιχειρηματικά σχέδια που ωριμάζουν μέσα από διαγωνισμούς καινοτομίας που διεξάγει το ΟΠΑ (π.χ.διαγωνισμός Ennovation, διαγωνισμός ΜΟΚΕ κλπ.), εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα (π.χ. MBA International - Κατεύθυνση: Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα) αλλά και άλλες δράσεις επιχειρηματικότητας που υποστηρίζει το ΟΠΑ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το ΟΠΑ-ΕΛΚΕ

 1. Ανάπτυξη Εφαρμογών που προάγουν την Τοπική Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΚ)

98.400

ΕΑΤΑ

 
 

Στόχος της πράξης είναι η υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσα από διαδικασίες συμμετοχής πολιτών, ομάδων, τοπικών κοινοτήτων και λοιπών εταίρων. Η πράξη θα δημιουργήσει τις δομές και τα συστήματα ώστε να συμβάλει στην κινητοποίηση και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, οργανισμών, εθελοντικών ομάδων. Να δημιουργήσει τις δομές και τα συστήματα ώστε να συμβάλει στην κινητοποίηση και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, οργανισμών, εθελοντικών ομάδων, ΜΚΟ κοκ στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής στην πόλη της Αθήνας, της δημιουργίας βιώσιμων συνθηκών και προϋποθέσεων τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Μέσα από την δράση των παραπάνω εταίρων, σε συνεργασία με τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, θα υλοποιούνται πρωτοβουλίες και θα αποτυπώνονται μεθοδολογίες που θα οδηγούν στην διαμόρφωση των στρατηγικών του Δήμου, σε βασικές θεματικές ενότητες, όπως είναι οι κοινωνικές δομές, η ζωή στην πόλη, το πράσινο, η καθαριότητα, η τοπική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι επιχειρήσεις, η αγορά κοκ.
Η πράξη θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής και φυσικής δικτύωσης όλων των εταίρων με τους πολίτες, τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δήμου, με σκοπό την υποστήριξη ιδεών, πρωτοβουλιών και δράσεων που θα δημιουργηθούν στο Δήμο της Αθήνας. Η δικτύωση αυτή θα βασιστεί σε επέκταση της πλατφόρμας συνΑθηνά, η οποία έχει μεγάλη επιτυχία, και δικτυώνει σήμερα τις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες εταίρων, όπως είναι χορηγοί, εταιρίες, ΜΚΟ, φορείς και υπηρεσίες του Δήμου, ambassadors κοκ, καθώς και πρόσθετες κατηγορίες πρωτοβουλιών εκτός των εκδηλώσεων που ήδη καταχωρούνται.

Η πράξη θα αποτελείται από τρεις βασικές κατηγορίες δράσεων:

Α. Προδιαγραφές και υλοποίηση της επέκτασης της ψηφιακής πλατφόρμας συνΑθηνά στην κατεύθυνση της υποστήριξης πρόσθετων εταίρων και πρωτοβουλιών.
Β. Δράσεις διάχυσης και ενίσχυσης της συμμετοχής των εταίρων και πολιτών.
Γ. Προσαρμογή των μεθοδολογιών και των πληροφοριακών συστημάτων για περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας 8 μηνών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ

 1. Ανάπλαση πλατείας Μάχης Αναλάτου

735.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση συνολικής έκτασης 3.500 m2, που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Ηλία Ηλιού και της οδού Λαγουμιτζή. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου ανάπλασης είναι η πλατεία Μάχης Αναλάτου, η οποία είναι σημαντικός πόλος για την περιοχή, αλλά και χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής του τραμ κατά μήκος της Ηλία Ηλιού.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας, η οποία είναι σημαντική για τους κατοίκους της επισκέπτες περιοχής.Βασικές παράμετροι του σχεδιασμού είναι :

 1. Η βελτίωση τόσο του μικροκλίματος της περιοχής όσο και της αίσθησης θερμικής άνεσης με την αύξηση των πράσινου, την ενίσχυση της σκίασης τόσο με την ενίσχυση της φύτευσης με δένδρα, όσο και με πέργκολες και την χρήση ψυχρών υλικών δαπεδόστρωσης με αρμούς, ώστε να μειώνονται οι αστικές θερμοκρασίες τη θερινή περίοδο. Ο πυρήνας της πλατείας. θα είναι το στοιχείο του νερού - σιντριβάνι.
 2. Η ενίσχυση της ελκυστικότητας και προσβασιμότητας της πλατείας θα επιτευχθεί με τη δημιουργία διαδρόμων και μονοπατιών που διευκολύνουν τον πεζό να βιώσει την πλατεία είτε σαν ενδιαφέρουσα διαδρομή είτε σαν τόπο ηρεμίας και αναψυχής με τη διαμόρφωση ραμπών για ΑμεΑ και οδηγούς τυφλών, τόσο στην πλατεία όσο και στα γύρω πεζοδρόμια. Θα ενισχυθεί ο φωτισμός με φωτιστικά LED, ενσωματωμένα στις πέργκολες, 4m ιστούς στην πλατεία και 6m στα πεζοδρόμια.
 3. Ο περιορισμός της αισθητικής και λειτουργικής επιβάρυνσης της πλατείας από τις κτιριακές εγκαταστάσεις των φορέων Κοινής Ωφέλειας, με αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης με φυτεμένη περίφραξη («πράσινος τοίχος») περιμετρικά της περιοχής των εγκαταστάσεων, περιοχή που δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου.
  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων
 1. Εγκατάσταση στέγασης Ψηφιακής Έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος, στον αρχαιολογικό χώρο μεταξύ των οδών Μοναστηρίου, Κρέοντος και πεζοδρόμου Αλκμένωνος

267.299

Δήμος Αθηναίων- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 
 

Δημιουργία του χώρου στέγασης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Έκθεσης - Μουσείου Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το οικόπεδο εντός του οποίου θα εγκατασταθεί το Μουσείο – Έκθεση ανήκει στην ευρύτερη ζώνη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος (ΦΕΚ 215ΑΑΠ/24-8-2011), εκτός του περιφραγμένου τμήματος του αρχαιολογικού χώρου – πάρκου, αλλά σε άμεση οπτική επαφή με αυτόν, καθώς ένας δρόμος (η οδός Μοναστηρίου) χωρίζει το οικόπεδο από τον αρχαιολογικό χώρο.
Ογκοπλαστικά το κτήριο αναλύεται σε δύο τμήματα διαφορετικού ύψους που δίνουν την εντύπωση ότι το ένα τμήμα εισέρχεται – τέμνει το άλλο.
Κατασκευαστικά η μονάδα θα αποτελείται από δυο ξεχωριστούς οικίσκους εμβαδού 153,13τμ που φιλοξενεί την έκθεση και 13,68 τ.μ αντίστοιχα στην οποία τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι με τους απαραίτητους χώρους υγιεινής. Με την συναρμολόγησή τους οι μονάδες θα παρουσιάζουν άρτια και ολοκληρωμένη αισθητική εικόνα εξωτερικών και εσωτερικών όψεων.
Η κατασκευή ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία αφορά στις κινήσεις και στις προσβάσεις – διαδρομές προς και από το Μουσείο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 1. Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών ευφυών πόλεων και εξάπλωση δημόσιων και ιδιωτικών σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (wi-fi hotspots) σε γειτονιές της Αθήνας

1.362.858

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός δικτύου ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης συνολικά 16 σημείων (Hotspots) σε πολυσύχναστους χώρους σε γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, μέσω ευρυζωνικών υποδομών, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δικτυακές, κτιριακές και φυσικές υποδομές, για να υποστηρίζει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους κοινωφελείς οργανισμούς και τις δημοτικές υπηρεσίες στα πλαίσια της δημιουργίας της ευφυούς πόλης (smart city).

Η ανάπτυξη δικτυακών υποδομών θα περιλαμβάνει:

Α. Την ενίσχυση του δικτύου κορμού.
Β. Την ανάπτυξη δικτύου ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης προς τους πολίτες.
Γ. Τις απαραίτητες δομές διαχείρισης, που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση και διαχείριση της λειτουργίας του.
Δ. Την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων

Προϋπολογισμός: 1.362.858 Ευρώ

 1. Στοχευμένες Δράσεις Οργανωτικού και Επιχειρησιακού Ανασχεδιασμού Εξωστρεφών Διαδικασιών της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Δόμησης του Δήμου Αθηναίων

3.256.639

ΔΑΕΜ

 
 

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η συγκέντρωση των φυσικών αρχείων των Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Αθηναίων σε ένα κεντρικό σημείο αποθήκευσης, η αρχειοθέτηση αυτών καθώς και η ψηφιοποίηση-τεκμηρίωση συγκεκριμένων εντύπων. Εκτιμάται ότι το σύνολο των προς ψηφιοποίηση αδειών σε έντυπη μορφή ανέρχεται στις 140.000 και ο συνολικός αριθμός των φακέλων ανέρχεται στις 250.000.

Οι στόχοι του Έργου θα επιτευχθούν μέσω:

 • Της ψηφιοποίησης και αρχειοθετησης του φυσικού αρχείου της υπηρεσίας δόμησης (πρώην πολεοδομίας) και παρέχοντας στοιχεία σε όλους τους εμπλεκόμενους που χρειάζονται πρόσβαση π.χ. πολιτικούς μηχανικούς.
 • Της απλούστευσης ή/και του ανασχεδιασμού ορισμένων επιχειρησιακών

διαδικασιών των υπηρεσιών δόμησης με στόχο την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας.

 • Της αποκλειστικής χρήσης Η/Υ για σημαντικό αριθμό διαδικασιών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες

ή/και εργασίες:

 • Μεταφορά, Καταλογογράφηση και Ταξινόμηση Φακέλων
 • Ψηφιοποίηση – Τεκμηρίωση και Αρχειοθέτηση Φακέλων
 • Παροχή υπηρεσιών φύλαξης του Φυσικού Αρχείου και πρόσθετων Ψηφιοποιήσεων
 • Ανασχεδιασμός Επιλεγμένων Διαδικασιών Υπηρεσίας Δόμησης
 • Ανάπτυξη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση Πληροφοριακού Συστήματος
 • Υλοποίηση Ενεργειών δημοσιότητας
 1. Κατασκευή πρασίνων δωμάτων σε 14 σχολικά συγκροτήματα του δήμου Αθηναίων

1.961.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Ο κύριος σκοπός της πράξης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη θερινή αλλά και κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον:

 

α. Μέσω της σκιάς που παράγεται από τη βλάστηση,
β. Μέσω του δροσισμού που προκύπτει από την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και του υποστρώματος,
γ. Μέσω της θερμομονωτικής δράσης που παρέχει η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος.

 

Τοιουτοτρόπως εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας τους θερμούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών των κτιρίων σε ψύξη και τους ψυχρούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών σε θέρμανση. Το πράσινο δώμα τροποποιεί τις θερμικές ιδιότητες των κτιρίων και συντελεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης άνεσης.
Δράσεις διάδοσης και ενημέρωσης: Πρόκειται για ενέργειες προβολής της Πράξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των χρηστών των 14 σχολικών συγκροτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του έργου και τα οφέλη του.

 1. Δομή διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙΣΕΥ – ΕΜΠ

1.144.228

ΕΜΠ

 
 

Στην Αθήνα υπάρχει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που θεωρούνται αιχμής στην τεχνολογία και στην παγκόσμια αγορά. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και ένα νέο κύμα καινοτομικής επιχειρηματικότητας, το οποίο προέρχεται από νέους ανθρώπους με ταλέντα και δεξιότητες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, από επιχειρήσεις που μετασχηματίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο καθώς και από νέους επιστήμονες που εξελίσσουν το Διδακτορικό τους σε Business Plan και ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση με διεθνή ορίζοντα. Το ΕΜΠ προωθεί συστηματικά την επιχειρηματικότητα και φέρνει σε επαφή τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και για αυτό το λόγο υπό την αιγίδα του ΕΜΠ λειτουργεί και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ).
Αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αποτελεί η δημιουργία δομής διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας για Ερευνητές – Μηχανικούς. Η δομή θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη των ερευνητών/φοιτητών στην κατοχύρωση και εμπορική αξιοποίηση
– εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία μπορούν να παρουσιάσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, όπως επίσης την υποστήριξη μεμονωμένων φυσικών προσώπων ή ομάδων, ερευνητών, νέων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων καθώς και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για την δικτύωση, ανάπτυξη, κατοχύρωση και εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση πρωτότυπων ιδεών στην ευρύτερη οικονομία οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Η δομή θα αξιοποιεί και θα μετασχηματίσει διαδικασίες και υποδομές σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο δικτύωσης (hub) ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ερευνητών, μηχανικών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα μετατρέποντας την ερευνητική δουλειά τους σε βιώσιμη επιχείρηση ή προϊόν. Επιπρόσθετα μέσω της δομής θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτομικό και εξωστρεφή προσανατολισμό.

 1. Αναβάθμιση Υποδομών και χώρων της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων

1.860.375

Τεχνόπολις

 
 

Η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων αποτελεί σήμερα σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας και δημιουργώντας έναν ακόμη θετικό πόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας. Κάθε χρόνο παρουσιάζει δεκάδες εκδηλώσεων από όλο το φάσμα των τεχνών: μουσική, χορό, κινηματογράφο, θέατρο και παραστατικές τέχνες, εικαστικά και εφαρμοσμένες τέχνες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιοδικές εκθέσεις , πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με πάνω από 600.000 επισκέπτες ετησίως.
Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων προσφέρει ψυχαγωγία, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις με ποιότητα και σε προσιτές τιμές, ενώ παράλληλα στηρίζει και το κοινωνικό έργο των σημαντικότερων φορέων της πόλης. Η σταδιακή μεταμόρφωση του χώρου σε κέντρο φιλοξενίας εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τον μουσειακό περίπατο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ένα χώρο γεμάτο εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα.
Αντικείμενο της παρούσας πράξης είναι η στοχευμένη αναβάθμιση των υποδομών και χώρων της Τεχνόπολις προκειμένου να διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα της παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η πράξη αποτελείται από τις ακόλουθες παρεμβάσεις οι οποίες περιγράφονται στη συνέχεια:

α. Προμήθεια σύγχρονου οπτικο-ακουστικού εξοπλισμού για τις αίθουσες εκδηλώσεων της Τεχνόπολις.
β. Εξωτερικός φωτισμός των αεριοφυλακίων Δ15 και Δ4.
γ. Ανακατασκευή αεριοφυλακίου παλαιού εργοστασίου φωταερίου Αθηνών.
δ. Προμήθεια εξοπλισμού για την διοργάνωση συνεδρίων (καρέκλες, ειδικός
εξοπλισμός).
ε. Προμήθεια εξοπλισμού για λειτουργία παρατηρητηρίου στο κτίριο Δ16.
στ. Προμήθεια εξοπλισμού για διαδρομές διάδρασης και αναρρίχησης.

 

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση των συγκροτημάτων 51ου Δημοτικού Σχολείου και 34ου Νηπιαγωγείου της 1ης ΔΚ, 93ου- 95ου Δημοτικών Σχολείων και 45ου-73ου Νηπιαγωγείων της 2ης ΔΚ, 76ου - 138ου Δημοτικών Σχολείων της 3ης ΔΚ

1.676.900

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η πράξη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται το 51ο Δημοτικό Σχολείο και το 34ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Ακομινάτου 40 στην 1η Δημοτική Κοινότητα, των κτιρίων που στεγάζονται τα 93ο – 95ο Δημοτικά Σχολεία και τα 45ο -73ο Νηπιαγωγεία επί της οδού Πυθέου 9 και Αγκύλης στη 2η Δημοτική Κοινότητα και του κτιρίου που στεγάζονται τα 76ο -138ο Δημοτικά Σχολεία επί της οδού Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης στην 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά η Πράξη περιλαμβάνει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, προσθήκη περιμετρικού κελύφους για τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων, θερμομόνωση δωμάτων, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες, εφαρμογή ψυχρών υλικών στις όψεις των κτηρίων, τοποθέτηση νέου συστήματος φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένης κεντρικής εγκατάστασης μέσω της τοποθέτησης νέου λέβητα και καυστήρα καθώς και τη θερμομόνωση των δικτύων των σωληνώσεων εντός του λεβητοστασίου.

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση των συγκροτημάτων 50ου Γυμνασίου-Λυκείου της 4ης ΔΚ και 105ου-166ου Δημοτικών Σχολείων και 25ου -138ου Νηπιαγωγείων της 7ης ΔΚ του Δήμου Αθηναίων

1.445.000

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η πράξη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζονται το 50ο Γυμνάσιο & 50ο Λύκειο Αθηνών επί των οδών Χατζηαποστόλου & Δόρδου στην 4η Δημοτική Κοινότητα και του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζονται τα 105ο -166ο Δημοτικά σχολεία και τα 25ο - 138ο νηπιαγωγεία επί των οδών Σούκα και Χορμοπούλου στην 7η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες όπως εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ,θερμομόνωση δώματος, τοποθέτηση νέων θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων αλουμινίου και διπλών υαλοπινάκων, και αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση των συγκροτημάτων 24ου Δημοτικού Σχολείου της 5ης ΔΚ και 8ου Γυμνασίου-Λυκείου και 4ου Ειδικού Σχολείου της 6ης ΔΚ του Δήμου Αθηναίων

1.538.189

Δήμος Αθηναίων

 
 

Η πράξη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται το 24ο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Σαρανταπόρου 20 στην 5η Δημοτική Κοινότητα και των κτιρίων που στεγάζονται το 8ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το 4ο Ειδικό Σχολείο επί της οδού Νικοπόλεως στην 6η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες όπως εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ,θερμομόνωση δώματος, τοποθέτηση νέων θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων αλουμινίου και διπλών υαλοπινάκων, και αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης

 1. 108o & 5o Νηπιαγωγεία Αθήνας

1.970.000

ΟΣΚ

 
 

Το έργο βρίσκεται επί των οδών Γούδα Κεφαλά και Βώκου στο Δήμο Αθηναίων. Aφορά στην κατασκευή 1 νέου κτιρίου στο οποίο θα στεγαστούν τα 108 & 5 Ν/Γ Αθήνας. Το συνολικό εμβαδό δόμησης είναι 856,95μ2,ενώ η κάλυψη ισογείου είναι 362,90μ2,εντός οικοπέδου επιφανείας 607,25μ2.Περιλαμβάνει 3 αίθουσες διδασκαλίας και 1 πολυδύναμο χώρο.

 1. «Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Δήμο Αθηναίων»

993.840

ΕΒΕΑ

 
 

Σκοπός της πράξης είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής σε επιλεγμένες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέλη του ΕΒΕΑ, με στόχο την εισαγωγή καινοτομίας και τη δημιουργία συνεργασιών και συνεργειών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους.
Εκτιμάται πως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω συγκεκριμένων εξειδικευμένων εργαλείων θα εφαρμοστεί σε 250 επιχειρήσεις, μέλη του ΕΒΕΑ, στο Δ. Αθηναίων.
Στη συνέχεια για το 20% των επιχειρήσεων αυτών (50 επιχειρήσεις), θα αναπτυχθούν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την εισαγωγή καινοτομιών στις διαδικασίες που συνθέτουν τη λειτουργία τους, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.
Τέλος επιδιώκεται η ενίσχυση συνεργασιών και συνεργειών μέσω της ανάπτυξης δύο (2) συνεργατικών σχηματισμών, στους οποίους θα συμμετέχουν 20 επιλεγμένες επιχειρήσεις από το σύνολο των επιχειρήσεων που μετέχουν στην πράξη, με στόχο την παραγωγή δύο (2) σχεδίων δράσης που αναλύουν την υλοποίηση των αντίστοιχων συνεργατικών επιχειρηματικών μοντέλων.

 1. «Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις Διαδικασίες Εισαγωγής και Φιλοξενίας Παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών»

91.200

Δήμος Αθηναίων

 
 

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1859 με σκοπό τη φιλοξενία και περίθαλψη των εγκαταλελειμμένων βρεφών και νηπίων, την αποκατάστασή τους καθώς την προστασία της άγαμης μητέρας.
Σήμερα στο Ίδρυμα ανήκουν εβδομήντα επτά (77) Παιδικοί Σταθμοί, που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Το ίδρυμα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο Παιδικών Σταθμών στη χώρα μας και τα Βαλκάνια και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Φιλοξενεί καθημερινά περίπου πέντε χιλιάδες πεντακόσια (5.500) παιδιά.
Σκοπός του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών εισαγωγής και φιλοξενίας των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Ιδρύματος.
Ειδικότερα, η υιοθέτηση του έργου, έχει τουλάχιστον τους παρακάτω στόχους:

 

 • Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δ.Β.Α.
 • Καθιέρωση τυποποιημένων διαδικασιών και λειτουργιών στις διαδικασίες του Δ.Β.Α.
 • Καθιέρωση ενιαίων και ομοιόμορφων τρόπων συλλογής της πρωτογενούς πληροφορίας (π.χ. έντυπα, δικαιολογητικά κλπ)
 • Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΔΒΑ προς τους πολίτες
 • Ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης (επιπέδου 4) των πολιτών μέσω σύγχρονων καναλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης
 • Εξοικονόμηση πόρων μέσω ορθολογικής κατανομής και συνεργιών
 • Αναδιοργάνωση διαδικασιών όπου το υφιστάμενο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο το επιτρέπουν
 • Βελτίωση του εργασιακού επιπέδου και του επιπέδου παραγωγικότητας / αποδοτικότητας του προσωπικού
 • Αυτοματοποίηση μεγάλου όγκου εργασιών του Δ.Β.Α.
 • Βελτίωση του επιπέδου διενέργειας συναλλαγών μεταξύ των πάσης φύσεως εμπλεκομένων
 • Ενεργή συμμετοχή των στελεχών του ΔΒΑ σε διαδικασίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

132.140.000 περίπου

 

 

Ελληνικά