ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΡΓΟ ICARUS - ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΓΟ ICARUS:

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ICARUS, με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Λύσεις για την  Κλιματική Αλλαγή και την Μείωση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στα Αστικά Συστήματα», την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, στο χώρο του Europe Direct του δήμου Αθηναίων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με κεντρικό μήνυμα «να γίνει ο πολίτης ερευνητής» ενθαρρύνονται οι κοινωνικοί φορείς να συμμετέχουν ενεργά, ώστε ο σχεδιασμός των ερευνητικών δράσεων, η εκτέλεση και τα αποτελέσματά τους να απαντούν σε πραγματικά προβλήματα του πληθυσμού. Μέσω ειδικών εκδηλώσεων και τεχνολογικών εργαλείων θα ενημερωθούν για βιώσιμες περιβαλλοντικές λύσεις, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού, την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνοντάς παράλληλα κίνητρα για την υιοθέτηση αντίστοιχων συμπεριφορών.

Το έργο ICARUS είναι ένα ερευνητικό έργο με χρηματοδότηση 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αναπτυχθεί συνολικά σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στο έργο συμμετέχουν 18 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), συντονιστή του έργου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α.) και το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» του δήμου Αθηναίων (Resilient Athens).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), η GREENPEACE, η C40 κ.α..

Επίσης παρευρέθηκαν ο κ. Μπίρμπας Δ., δήμαρχος Αιγάλεω, ο κ. Καμάρας Π., πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, εκπρόσωποι των δήμων Γλυφάδας και Πειραιά, καθώς και πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ICARUS, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια κα. Ελένη Μυριβήλη, επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας και εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του δήμου Αθηναίων σε θέματα βιωσιμότητας.

Περισσότερα στο www.icarus2020.eu.

E-mail: info@icarus2020.eu

Τwitter:  ICARUSEU2020

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αν. Καθηγ. Δημοσθένης Α. Σαρηγιάννης, Διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τηλ. 2310 994562/6937181887. Email: denis@eng.auth.gr

Ελληνικά
Classified the content type like this: